Знаете ли защо фасагенът се е превърнал в боя, която се използва предимно за външни стени?

През миналия век строителите започнали да използват фасаген за боядисване на фасадите на сградите. Причината била, че в него се съдържало олово, което удължавало живота му и фасадите изглеждали като нови – без напукана и олющена боя – много дълго време. Точно тази съставка станала и причината майсторите да не препоръчват употребата му за боядисване на вътрешни стени. Оловото е изключително отровно. Не е добра идея да го дишате всеки ден в дома си. Според някои по-нови проучвания фасагенът е и канцерогенен.

Интересното е, че потребителите не отчитат промяната на технологиите и начина на производство на бои. На пазара отдавна вече се предлагат безоловни бои и лакове. Включително и фасаген. Прочетете какво пише на етикета на фасагена, който сте си избрали. Ако в съдържанието му няма олово, можете да го използвате и за боядисване на вътрешни стени.

Друг мит е, че върху блажната боя трябва задължително отново да боядисате с блажна. Има фасагени, които могат да се задържат. Просто трябва добре да почистите стената. Да я изравните със шкурка и да нанесете фасагена. Не е нужно да ползвате грунд преди това.

Ако все пак се притеснявате, че не сте избрали правилния продукт и боята няма да хване, първо остържете колкото се може по-добре блажната боя. После изравнете стената, почистете я и действайте.

Не се предоверявайте на стари твърдения. Технологиите се променят. Четете внимателно какво пише на етикетите и решавайте спрямо тяхното съдържание.

Подобни теми