Директории за статии

Клиентски вход

Search

Същност и правила в тенис на корт

Идеята на спорта тенис на корт се заражда много векове по-рано, а това е и обяснение за дългият път, който изминава и многото трансформации, които претърпява тя. За да бъдат успешни ударите в тенис на корт, от съществено значение е създаването на верига от движения, които изпълнява тялото.

За успеха на всеки удар, значение има и силата, с която бива извършван, а това създава усещането те да са така сложни и дори трудни за изпълнение.

Смята се, че за идеята за появата на този спорт, принос имали и френските монаси. Още в XII век има данни, че те са измислили и практикували този спорт главно за развлечение докато траят религиозни церемонии. Малко по-късно играта се разпространява в манастири из цялата територия на Европа. Само няколко века по-късно тя се превръща в един от най-популярните спортове, като с най-много известност се слави във Франция. В родината си тениса на корт, бил приет за семейна игра на кралското семейство. В началото топката за тенис била удряна с гола ръка, а след това била въведена и кожената ръкавица. Не след дълго навлиза и първата ракета, изработена от дърво и обгърната от рамка с дръжка. Предполага се и, че първата тенис топка била дървена, а след това се появил и по-модерният и практичен вариант на топка за тенис от кожа и целулозни материали.

Със своето развитие тенисът на корт подлежи на прогрес, след който ракетата и топката се развиват до предели, в които са познати и днес. Така те стават практични, удобни, функционални и модерни. В САЩ през 1874г. се появяват първите кортове за тенис. За не много време играта става известна и в страни като Канада, Русия, Индия и Китай. В годините на своето развитие тенисът на корт е известен под наименованието „Тенис на трева”, а правилата му са променяни не един и два пъти. Въпреки, че търпи леки реформи тениса се променя най-осезаемо по отношение на тай-брека, от XX век.

Днес тенис на корт е популярен като една от многото олимпийски игри, а през 1989 г. е създаден Комитет за големия шлем, известен с 4-те най-силни турнира по това време.

Оборудване за тенис на корт от tennis-shop.bg: