Директории за статии

Клиентски вход

Search

Как да стана добър счетоводен специалист?

От началото на прехода до сега, счетоводната професия винаги е била желан вариант за професионална реализация. Това не е нелогично, тъй като счетоводството е задължителен елемент за всеки бизнес и в днешно време никоя стопанска инициатива не може да съществува без воденето на счетоводна отчетност. Затова започването на работа в сферата на счетоводните услуги става все по-желана насока за кариерно развитие.

Пътят към формирането на един успешен счетоводен специалист обаче не е никак лек. Най-общо той трябва да премине през следните стъпки:

1. Да се завърши подходящо образование.

Въпреки че е трудно да се предвиди от ранна възраст каква професионална реализация би доставила удовлетворение на човек в бъдеще, е добре бъдещия счетоводител да се насочи към икономически техникум с усилено изучаване на счетоводство. След това задължително трябва да се продължи в икономически университет, специалност „Счетоводство и контрол” или производна на нея. Полагането на усилия в образованието не е гаранция за реализация, но би дало големи предимства на всеки млад кандидат счетоводител, особено в началото на кариерата му. За предпочитане да се следва в някой от утвърдените икономически университети в страната, като УНСС, Икономическия университет във Варна, Стопанската академия в Свищов и т.н., или да се учи в университет с икономическа насоченост в чужбина.

2. Да се натрупа първоначален стаж. Не трябва да се прави компромис с работата, добре е да се работи и за по-малко пари, като помощник или оперативен счетоводител, но да се попие от знанията на утвърдени счетоводни специалисти. Добър вариант е работа в счетоводна кантора или в счетоводен отдел на голяма компания.

3. Непрекъснато да се поддържа и повишава квалификацията си. Счетоводителят учи цял живот, постоянно трябва да се следят промените в счетоводните и данъчни закони, да се четат счетоводни стандарти, да се ходи на семинари и обучения. Това е единственият шанс счетоводителя да показва професионализъм и да бъде конкурентоспособен. Допълнителен тласък за кариерата могат да бъде курс за дипломиран-експерт счетоводител, специализации в чужбина, като добър вариант например е взимане на сертификат от АССА (Асоциация на международните експерт счетоводители).

4. Да се работи отговорно, коректно и при спазване на професионално-етичните норми в счетоводството. Последното все повече се пренебрегва от счетоводители и счетоводни кантори, които се стремят да угодничат на работодатели и клиенти, с цел запазване на работата си или реализиране на по-големи печалби.

Счетоводството е привлекателна, но и силно конкурентна професия и за да се докаже, всеки счетоводен специалист трябва да подходи отговорно и да положи усилия да се развива.

Прочетете повече счетоводни статии и новини в нашият сайт.