Директории за статии

Клиентски вход

Search

Какво е Форекс?

Форекс представлява световния валутен пазар. В него разменят една валута за друга. Световните валути са най-известния финансов инструмент (голяма част от хората не осъзнават, че те са именно финансови инструменти) и от там международния валутен пазар е пазарът с най-висока степен на ликвидност на света. Всеки ден, на този пазар се обменят валути, възлизащи на стойност от около 3 трилиона долара.

 Достъп до световния валутен пазар, първоначално са имали единствено банките и останалите мащабни финансови институции. С интернет развитието в края на 90-те години, се появяват и първите forex търговци, обслужващи физически лица (крайни клиенти).

 В наши дни, форекс търговията придобива още по-голяма известност, дори и в България. Много чужди и български инвестиционни посредници правят реклама на услугите си и изборът на новопостъпилия търговец не е особено лесен. Търговия със злато, валута, петрол, акции и други. По-долу ще споделим главните критерии, с които е нужно да се съобразите при подбора на форекс брокер.

 Голяма част от брокерите предоставят демо сметка, чрез която имате възможност да тренирате, без да влагате пари и без да търпите загуби. Регистрацията е безпроблемна и коства само минута. Демо сметката се използва за три неща — да изпитате своите търговски умения и стратегия, да изследвате предоставяните от брокера условия и да опознаете дейността на търговския софтуер. Стартирайте свои демо сметки при някои брокери, докато случите на такъв, който задоволява вашите изисквания.

 Ето няколко елемента, които да вземете предвид при подбора на брокер:

 1. Сигурност — няма по-важно нещо от сигурността на финансовите ви средства, най-вече ако иде реч за по-сериозна сума. Подсигурете се, че брокерът, който сте харесали, е регулиран от авторитетен регулаторен орган.

 2. Спред — той е от съществена важност. Новите търговци са склонни да го подценяват или най-малкото да не осъзнават значението му в пълна степен. Голяма част от форекс трейдърите нямат комисионни и по този начин спредът е единственият търговски разход, ако не включваме суапа.

 3. Комисионни — с колкото по-голям ливъридж разполагате, толкова по-стойностна сделка имате възможността да сключите.