Директории за статии

Клиентски вход

Search

5 от най-често правените грешки при покупка на имоти

Закупуването на първият ви дом е важно решение и то включва много повече от подписване на договора за покупка. Тук ще ви посочим най-често срещаните грешки, които всеки тръгнал да купува за първи път е добре да избегне:

 1. При вземането на ипотечен кредит не сте получили предварително одобрение – срещата с кредитен експерт и обсъждане на важните въпроси е наложително. Трябва да научите:

  а) Всички въпроси от техният кредитен доклад, които могат да ограничат или да спрат получаването на идеалната за вас ипотека

  б) Какви са кредитните планове на банката и какви плащания следват от тях

  в) Стъпките, които трябва да направите от ваша страна, за да получите по-лесно желаната от вас сума.

  Ако всичко е започнато достатъчно рано, вие ще имате време за внасяне на необходимите поправки във всички негативни неща в доклада на експерта и така ще получите най-ниският възможен лихвен процент.

 2. Преценяване на разходите по придобиването на собственост

  Много от начинаещите купувачи не знаят какви бъдещи разходи трябва да се направят. Често срещано е, когато видят месечната си вноска за кредита, веднага да се зарадват, че тя е доста по-ниска от досегашния наем, който са плащали. Съществуват обаче и скрити разходи, като включване към доставчиците на комунални услуги, различни ремонти и други. Съществува едно неписано правило, че трябва да имате заделени около 1-2% от стойността на имотите, които да служат като спешен фонд за непредвидени плащания.

 3. Тръгва се да се търсят имоти и веднага се отива при брокер

  Това е едно от най-практикуваните неща от голяма част купувачи, които не се замислят, че посредникът ще вземе поне 2-4% комисионна за извършената услуга. Не е ли по-добре да се влезе някой от сайтовете, като например Imotifree.bg и там да се открие подходящото за вас жилище, като договарянето се прави директно между продавача и купувача, без за се налага да се правят излишни плащания към трети страни.

 4. Не се прави предварителен подробен оглед на имота

  Много често, когато се види по-ниска цена, купувачите веднага мислят, че сключват невероятната сделка, като това ги заслепява и те не виждат много от недостатъците. Тази грешка не е правена от един или двама, така че не ставайте част от това множество. Направете си списък със всички неща, които трябва да проверите и го следвайте. Проверете всичко, от банята, през ВиК инсталацията, електрическата мрежа, състоянието на мазилките по стените и тавана, подовите покрития и т.н. Всички пропуснати неща в последствие ще са ви разходи за поправянето им, които понякога могат и да не са много евтини.

 5. Не се проучва квартала

  Купува се жилище и чак тогава започва да се мисли за магазини в близост, удобни транспортни връзки до работа, училища за децата и други важни неща. Не правете тази грешка, преди да сключите сделката за покупка на харесаният от вас имот, обиколете квартала и вижте всички необходими за нормалното ви живеене в него неща (хранителни магазини, аптеки, ресторанти, кафенета, спирки на градския транспорт и други).