Директории за статии

Клиентски вход

Search

Какво трябва да знаем, когато отдаваме под наем апартамент във Варна?

Отдаването под наем на апартаменти във Варна е свързано с вземане на редица решения – определяне на правилна цена на имота, намиране на подходящи наематели и сключване на договор, изгоден за двете страни. Професионално обучените брокери могат да спестят на собствениците време и юридически проблеми. Агенциите за недвижими имоти са създали свои канали за реклама на жилищата за отдаване под наем – онлайн, във вестници и списания, чрез професионалните си контакти. В Интернет сайтовете на всяка една агенция  може да откриете обяви със снимки и описание на апартаментите, цена на месе ц. Чрез световната мрежа се достига широка целева група от потенциални наематели.

Важен момент в процеса на отдаване под наем е оценката на имота – размерът на месечния наем. Най-търсените имоти във Варна са в централната част на града, в района на Окръжна болница, кино „Тракия”, около жп гарата, „Чайка”, „Левски”. Предимството на тези жилища е, че са разположени в комуникативни райони, близо до университети, училища, банки, морската градина. Отличната локация предопределя високите цени за наем на месец. Съществен фактор при оценката на имота е наличието на молове, кина, заведения за хранене, автобусни спирки в близост, детски площадки. Районите с много добра публична инфраструктура, зелени площи и градинки също попадат в листата на желаните имоти.

В отдалечените квартали (например „Възраждане”) най-търсени са двустайните квартири – спалня, хол, кухня и баня. Семействата с деца биха предпочели да имат допълнителна стая за малчуганите,  детски площадки и училища в близост на добра цена пред луксозен едностаен апартамент в центъра на Варна. Преди първия оглед преценете кого бихте искали да привлечете като наемател, за какъв период от време – в дългосрочен план за няколко години или в краткосрочен – седмици или месеци. Ако е необходимо, консултирайте се с брокер или юридическо лице как да определите месечната вноска, за да привлечете наематели. Направете снимки на апартамента и покажете най-доброто от него, публикувайте ги онлайн или се консултирайте с агенцията.

Постарайте се да премахнете възникналите течове в банята или кухнята – отговорността е на вашите съседи от горния етаж, ако те са ви наводнили. Апартаменти с подменена дограма, стаите с много слънчева светлина, свежо обзавеждане са изключително предимство за вашето жилище пред останалите. Едно освежително боядисване може да направи чудеса в имота Ви и потенциалните клиенти със сигурност биха го оценили положително. Проветрете добре помещенията – никой няма да му хареса имот, който излъчва неприятна миризма. Преди оглед с клиенти отидете половин час по-рано, дръпнете завесите за да влезе слънчева светлина в стаите и пуснете климатиците за да е приятна атмосферата в имота. Местанахождението може да остане на втори план, ако бъдещите наематели харесат жилището.  Уточнете условия по договора за наем, плащанията, сроковете, наустойките. Стандартния срок на контрактите е една година, но този период може да бъде променян в зависимост от предпочитанията на двете страни. Винаги се консултирайте с посредническа агенция или юридическо лице преди да подпишете договор за отдаване под наем на апартаменти във Варна.