Директории за статии

Клиентски вход

Search

Най-добрите форекс уроци, които всеки трейдър трябва да вземе под внимание.

Част 1

Прочетете, за да научите най-важните уроци за играта на световната борса.

В тази статия ще откриете компилация от forex стратегии и реални истории, взети от историята и опита на трейдъри, преживели както големи печалби, така и загуби.

Антонио Соуса , главен стратег на DailyFX разказва за опита си с покриване на позиции през 2007г., когато американската икономика е залята от пагубното влияние на високорисковите ипотеки. Той споделя, че в този момент Merill Lynch и UBS обявили огромните загуби от кризата и преценил, че през следващите месеци акциите ще поскъпват заради понижението на лихвите и заел дълги позиции USD/JPY, което го довело до загуби. Горчивия опит на Антонио Сауса го довел до извода, че следващия път, когато попадне в подобна ситуация би закрил позициите си и би се върнал на валутния пазар, когато волатилността възвърне нормалните си нива. С други думи – хубаво е сигнали те за опасност да не бъдат пренебрегвани.

Според Кати Лиен, директор отдел анализи на валутните пазари към GFT Ню Йорк, разказва, че през 2007 г. направила изключително точни прогнози за поскъпването на двойката EUR/USD, за падането на USD спрямо CAD, както и за завръщането на котировките над него. Въпреки правилните си анализи тя не се осмелила да търгува. Не се доверила на сигналите за закупуване и продажба на въпросните валутни двойки, въпреки че евентуалната печалба била по-голяма с около 200 пипса от риска. Извода, който тя си направила бил, че в такава ситуация би нагодила позициите си така, че да подложи на риск същата сума пари както обикновено, но би ползвала по-отдалечени стопове.

Джейми Саетъл научил, че търговеца трябва да има собствена форекс методология и да я следва, иначе това не е бизнес стратегия, а хаотичен способ. Той твърди за себе си, че когато загуби пари, защото е действал срещу утвърдените си принципи, то това означава, че не притежава дисциплината да търгува на високо ниво.

Следващ ценен съвет е да се отдели достатъчно време за проучване и създаване на записки с детайли. Това помага на трейдъра да мисли върху идеите си, да ги усъвършенства и осмисля. С този съвет Борис Шлосбърг иска да подчертае факта, че когато човек селектира и подбира сделките си, има възможност да прегледа наново цялостния процес по участие в търговията на световната борса и да повтори успешнио сделки и да изглади грешките на неуспешните.

Прочетете и част втора на темата за най-добрите форекс уроци