Директории за статии

Клиентски вход

Search

ЕГИПЕТ – ЕКСКУРЗИЯ В СВЕТЪТ НА ФАРАОНИТЕ

Пирамидите в Гиза заедно със Сфинксът са най-популярния символ на древната цивилизация на Египет. Те действат буквално като магнит за туристи и има защо! Но нека все пак да разгледаме и останалите достойнства на това древно място.

Успехът на древноегипетската цивилизация се дължи най-вече на способността й да се приспособи към условията на река Нил. Култивирането на реката в долната част позволява на жителите да превърнат това пустинно място в скотовъдно-земеделски земи.

Историята на Египет е една от най-интересните древни истории позната ни днес. Живота на фараоните и и загадките на пирамидите и до днес не са разгадани напълно, въпреки че археолозите са започнали своите изследвания още от 19 век. С името Менес започва и дългия списък с имена на фараони.

Всеки, чието сърце и любопотство го тегли натам иска да отиде и зърне със собствените се очи тези величествени пирамиди, за построяването на които има много теории, но никоя от тях доказана напълно. Една от интересните теории гласи, че пирамидите са разположени както съзведието орион. Ако се вгледате по-внимателно в някоя снимка на пирамидите с изглед отгоре ще забележите, че те не са построени в права линия, а третата най-малка е изнесена леко в страни точно както е и разположението на трите звезди от съзвездието орион. На тази теория се гради и друга, че сме произлезли от там. За момента, обаче това си остават само интересни теории и разсъждения.

Проклятието на фараоните държа вниманието и страха на Запада дърго време в напрежение докато то не бе разгадано. Днес подземните проходи в пирамидите са достъпни за туристи на местата, където са обезопасени. Заслужава си човек да предприеме екскурзия до Египет поне веднъж в живота си. Мистиката на това място привлича туристите неудържимо. Може би загадката на пирамидите в Гиза никога няма да бъде напълно разгасана, а може би това предстои. Но това си остава една от задължителните дестинации за всеки любител на древна история и мистика.

Египет привлича не само любопитните туристи, но и любителите на дайвинг. Не безизвестното Червено море се намира в рифовата зона на границата между Арабската и Африканската плочи. Двете плочи се движат непрекъснато със скорост от около 10мм в година или метър за век. Всъщност тази скорост не е за подценяване, макар и да изглежда незначителна за прожължението на един човешки живот. Червено море е младо море, започнало е да се образува преди 40 милиона години. Днес то е едно от най предпочитаните места за гмуркане. Професионалистите в тази сфера знаят, че дайвинг в Египет е едно от най-вълнуващите и екстремни изживявания, на които може да се отдадете. Най-доброто място за дайвинг любителите е Марса Алам. Там може да видите отблизо бяла и сива рифови акули, чукова акула, риба папагал и цялото богатство от коралови и рифови образования. Какво повече от това?!