Директории за статии

Клиентски вход

Search

Почивката – лукс или задължение

Осъзната или не, нуждата от почивка съществува във всичките й разнообразни форми. За емоционална, физическа, психическа и духовна стабилност е много важно да не правим компромиси, а редовно да си организираме релаксиращи мероприятия. Методите за отмора са достатъчно разнообразни, затова нека не си намираме аргументи от рода на „няма пари“, „скъпо е“, „няма време“ и т.н. Една разходка в парка може да си позволим независимо от финансовото състояние или заетостта. Разнообразните видове отмора, като почивка на море, почивка на планина, почивка на село обновяват вътрешния ни свят и ни помагат да се осъзнаем. Отърсването от ежедневието, грижите, проблемите, несгодите може да се случи най-ефикасно когато се отдадем на почивка. Дали ще е еднодневна екскурзия, уикенд, седмица, месец - това не е от толкова голямо значение, защото дори и един ден, отдаден на приключението да пътуваме, си дава своя положителен ефект върху нас.

Често отделяме много време да търсим къде и как да почиваме. Споделяме намерения с приятели, търсим в интернет идеи и възможности. Всъщност, най-важната стъпка е направена – отдаваме се на желанието да отидем на почивка. Времето, прекарано със семейството или приятелите, помага за заздравяване и обновяване на отношенията. Освобождаваме се от напрежението, натрупано от ежедневни ангажименти и се зареждаме с нови сили. Често на почика осъзнаваме, колко голям е животът и светът, а ние за колко малко се ядосваме, при това, толкова много. Допирът с водата, земята, новото, историческите ценности, природата ни зарежда с всичко, от което имаме нужда. Затова въпросът: „каква почивка да изберем“ не е достатъчен. Всеки човек има нужда от всеки вид почивка. Затова просто планирайте разнообразните видове почивка през различни периоди от годината . Екскурзия в чужбина, една седмица на море, една седмица на планина, уикенд на море, уикенд на планина, еднодневна екскурзия до място с историческа значимост, половин ден в планината, 2 часа разходка в парка и т.н. За всичките 365 дни в годината е редно да намерим време и начин как да се отдадем на различните видове почивка. Това е начинът да поддържаме физическо и психическо здраве. А ние сме длъжни, преди всичко, да се грижим за себе си, за да сме полезни на другите. Общуването извън традиционната, ежедневна среда може да бъде една ефективна терапия за натрупано напрежение и излишни емоции, които блокират съзнанието и ограничават начина ни на живот. Независимо дали атмосферата е възрожденска или луксозна, допирът с природата и различното са все методи, чрез които възстановяваме изтощената си същност. А до състояние на изтощение достига всеки, независимо от възраст, занимания, начин на живот. Честа пречка да не се предпиремат мерки за възстановяване е чувството за вина. Усещането, че си виновен, ако похарчиш пари, отделиш време, изоставиш за няколко дни колеги или семейство, отлагането на планирани задачи и др. Това натрапчиво настроение е измамно и ни изтощава още повече. И ако не спрем да робуваме на тази мисловна измама, рискуваме да се превърнем в болни и безполезни както психически и емоционално, така и физически. Няма основатели аргументи, за да не отидем поне за няколко часа на разходка в парка или на басейн. Каквото и да ни спира, е просто едно измислено оправдание или неоснователно чувство за вина.

Почивката на море или планина може да бъде съчетана с различни атракции и забавления, дори творчески занимания, които подсъзнателно всъщност ни обновяват и зареждат с положителна енергия. Разумно е често да си организираме отдих дори само за уикенд. Туристическите пакети са толкова разнообразни и като цени, и като дестинации. Вече е възможно да си организираме и предварително финансово обезпечена почивка с предплащането на ол инклузив пакет.

А за избора къде и как да почиваме действайте смело. Винаги има причини да се ядосваме на нещо и винаги има причини да се насладим на прекрасно приключение. Изборът си остава за нас, на кое от настроенията да се отдадем.

И не забравяйте – почивката е задължение!