Директории за статии

Клиентски вход

Search

Кипър - почивка и още

Страна, където през по-голямата част от годината температурите са високи, слънчево е и много приятно за туристите място. Климата и растителността са средиземноморски, а това прави Кипър предпочитана дестинация за отдих.

Кипър е третият по големина остров в Средиземно море. Разположен изцяло в Азия и границата между Изтока и Запада. В близост до Гърция е остров Родос, на юг граничи с Турция, на север е Египет, а на запад Сирия. Релефът на Кипър е предимно от планини и низини.

В тази приказна и причудлива, привлекателна за туристите страна с многовековна история се сблъскват вкусовете на Изтока и Запада.

Интересни и желани от почиващите са модернизираните спа хотели, провинциални кафенета, райски плажове и градинки и всичко това на фон от скалисти планини.

Една неописуемо красива природа.

Привлекателността на Кипър не се изчерпва само с това, докато плажната ивица впечатлява почиващите курортисти, то за любителите на екскурзиите, търсачите на миналото и древното архитектурата, атмосферата на традиционните селца, средновековните крепостни замъци и древните, митични места ще навяват за народите живели преди, за техния бит и култура. И всичко това подправено с приказните нотки на природата.

Поради богатия асортимент от народи от миналото, основно населението се състои от кипърски гърци, кипърски турци, араби, арменци и италианци. Религията е предимно от християни и доста по-малко мюсюлмани. Говоримите езици са гръцки и турски, а паричната единици кипърска лира. Местата, които не са за пропускане да се видят в Кипър са:

  • Столицата на Кипър е Никозия, той е и най-големия град. За да посетите Никозия трябва да преминете през порти построени преди 1000 години. Населението на града достига 220 000 жители, то е твърде разнообразно от многото пришълци в миналото – персийци, асирийци, гърци и други.
  • Пафос е друг приветлив и очарователен по своята същност град. Пристанище и спирка за отмора на минаващите кораби. Роден град на митичната и легендарна Афродита. Пафос е под опеката на ЮНЕСКО, той се слави с кралските гробници и замъка Пафос, както и археологическия музей.
  • Впечатляваща е планината Трудос в Кипър. Гледката от височина 2000 метра е неописуемо приказна, а разходките из прохладните и планински пътечки ободряващи и праиатни.
  • Други забележителности са: Ларанка (Ая Напа); Заливът Грециан; Плаж Ниси; Заливът на Смокиновото дърво.

Кипър е туристическата дестинация, която си струва да бъде посетена.