Директории за статии

Клиентски вход

Search

Египет - мит и легенда

Египет е държава в Африка. Известна с древна цивилизация, а историята й наброява над 5000 години.

Климата в Египет е сух, летен, пустинен, а зимата умерена. Облеклото трябва да е леко, памучно или копринено и защитаващо.

Паричната единица на Египет е египетска лира.

Находящ се на кръстопътя между Африка, Азия и Европа, Египет е в близост и до река Нил, което я прави много желана и търсена дестинация от туристите.

Международните летища посрещат хиляди туристи в Египет всяка година. Кайро, Александрия, Луксор, Асуан, Хургада, Шарм Ел Шейх, Марса Алам, Таба, са част от тях.

Арабският език е основен говорим за египтяни.

Икономиката, културата и политиката на Египет преминават през важни реформи. В информационно отношение Египет винаги е сред първоначално нареждащите се в класациите страни.

Инфраструктурата на Египет е добре развита по отношение на мили мрежи. Тук е и Суеткия канал.

Поезията и литературата навяват за известни имена като Клеопатра, Тутанкамон, Рамзес II, Нефертити и други.

Египетските паметници са от ерата на фараоните, но се обогатяват и от други култури. Колоси, сфинксове съществуват паралелно с амфитеатри, храмове и гръко-римски колони.

Забележителностите в Египед са пирамидите. Сред тях са Гиза, Свинкса, гробницата в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуята в Абу Симбел:

  • Големия сфинкс (Гиза) е най-старата скулптура изградена от човешка ръка. Той е построен по времето и от фараона Кефнер, в негово подобие;
  • Долината на царете (Тива) – 26 фараона са избрали да бъдат погребани останките им тук. Тук са гробниците на Тутракамон, Тутмос III, Рамзес Велики;
  • Стълбът Помпей – това е 25 метрова колона, изработена от червен гранит.
  • Храмовете на Абу Симбел (Нубия) – вграден е в самата планина, а това го прави уникален и мистичен;
  • Уникални по своята същност, многобройност и причудливост са и останалите храмове, които могат да се зърнат в Египед. Всеки един от тях носи своята история и величие от века през, който е създаден: Храма на кралица Хатшепсут (Тива); Храмът в Карнак; Храмът на Хор (Едфу); Храмът на Амада (Нубия); Храмът на Дакка (Нубия); Храмът на Изида; Храмът на Хатор.

Египет е една от десетте дестинации на света, които трябва да се посетят през живота на човека.