Директории за статии

Клиентски вход

Search

Как да сменим картата памет на лаптопи Acer

Сериите лаптопи Acer имат доста улеснен процес за смяна на RAM-паметта. Повечето по-нови модели лаптопи на Acer са произведени с удобна херметически затваряща се пластина (вратичка) в долната част, която води директно към слота за картата памет на дънната платка. Използвайки тази пластина, потребителите могат лесно да подменят старата карта памет с нова без да е нужно цялостно разглобяване на лаптопа. По-старите модели лаптопи Acer, както и някои нови, нямат такава вратичка и процесът по смяна на картата памет е свързан с цялостно отваряне на корпуса при тези лаптопи и трябва да бъде извършен от специалист. В първия случай, при по-новите моделите лаптопи, за да си смените картата памет, процедурата е следната:

1. Намерете с какъв тип карта памет работи Вашият лаптоп, с колко броя слотове за карти памет разполага и максималния капацитет на паметта. Можете да видите тази информация, която зависи от конкретния модел и серия лаптопи на Acer в ръководството на потребителя за Вашия лаптоп или от официалния сайт на Acer.

2. Изключете лаптопа и махнете батерията. Извадете захранващия кабел на лаптопа.

3. Локализирайте отделението за картата памет на Вашия лаптоп Acer. На повечето лаптопи Acer отделението се намира на дъното на лаптопа и има етикет с правоъгълно изображение.

4. Отвийте винтчетата на капака, покриващ отделението с отвертка.

5. “Заземете” се, докосвайки открито късче метал. Това ще премахне всякакво евентуално статическо електричество, които може да причини повреди във всички лаптопи.

6. Откопчайте скобите, които държат картата памет на място.

7. Извадете картата памет с приплъзване от лаптопа. Дръжте картата памет само за ръбовете и избягвайте да докосвате всякакви открити кабели. Статичното електричество може да повреди компонентите на всякакви лаптопи.

8. Сложете новата карта памет в слота и я натиснете добре на мястото й. Някои лаптопи Acer имат карти с памет, които изискват натискане надолу, за да се наместят добре скобите.

9. Сложете отново херметическия капак на отделението за паметта и завийте с отвертката всички винтчета на мястото им.

10. Сложете батерията на лаптопа и го включете. При всички модели лаптопи на Acer новата карта с памет ще бъде автоматично засечена от системата..

11. Натиснете десен бутон на мишката върху иконата “My Computer” от десктопа или “Start”-менюто и изберете “Properties” (свойства). След това изберете “General” за общите системни настройки, за да се уверите, че размерът на новата RAM-памет е отразен.