Директории за статии

Клиентски вход

Search

Знания или старание за учащите днес

Ако до преди едно десетилетие хората учеха децата си, съветвайки ги мъдро: „Учи, за да работиш“, то днес приказката гласи: „Учи, за да имаш пари“. Оказва се, че ученето, от много деца се възприема като форма на работа и типично подражавайки на родителя, много ученици приемат това не като нещо задължително, приятно или полезно, а като натрапничество от страна на всички възрастни.

Важно е да се запомни, че преди всичко учението не е работа. В училищата, децата са учени как да работят съвестно, отговорно и добре, как да усвояват лесно новите знания и с какво може да са им от полза някои ден. С курсове по история може да сме от полза на децата си.

И докато в работата на родителите, грешките са недопустими, то при децата те присъстват постоянно, че дори са необходимост. Когато родителят иска детето му да се научи на нещо полезно и смислено, той трябва да му го предаде по спокоен начин, а не да се сърди, да наказва или глобява за допуснатата грешка.

От друга страна не са малко и онези родители, които по един или друг начин се опитват да подкупват своите деца. Така смятат, че давайки определена парична награда, детето ще е по-целеустремено в ученето. Уви, подходът се оказва погрешен. Самостоятелността, към която се стараят възрастните, често е погрешно разбрана от децата. Знанията се измерват с оценки, похвала и грамота, а не с възнаграждение като трудовото.