POS (point of service) означава буквално „точка на обслужване“. POS терминал представлява индустриално устройство (компютър) с интегрирани периферни устройства и дисплей.

Това е устройство, което позволява сума от дадена карта да се прехвърли по зададена сметка. Устройството реализира комуникация с картоиздателя и плащането се потвърждава на момента. Самото устройство може да бъде виртуално или електронно (физически апарат). POS терминал може да се инсталира в магазин, рецепция, офис или интернет страница. Транзакциите, извършени чрез POS устройство, се обработват изцяло в реално време.

Приложение на POS терминалите

Най-широкото приложение на POS терминалите е при разплащания в търговията и услугите. Най-съвременните варианти позволяват извършване на операциите само посредством сензорни дисплей, подобно на смартфоните.
Чрез POS терминал потребителите могат да проверяват средства по банковите си сметки, да извършват транзакции от сметка на сметка, записване на транзакциите или четене на данни и информация от дадена кредитна или друг вид карта.

Видове POS терминали

– Мобилен POS терминал

Работи със sim карта, чрез която се пренасят данните на мобилния оператор. Подходящи са за ресторанти, кафенета, мобилни търговски обекти.

– Стационарен POS терминал

Свързва със стационарен телефон. Обикновено се използват в офиси, магазини, рецепции, каси.

– Виртуален POS терминал

Използват се при електронна търговия – както за стоки, така и за услуги.

Какво включва оборудването за POS терминал?

Софтуер, подходящ за съответния обект (търговски обект, ресторант, хотел и др.), касов апарат (според обекта), компютър, хард диск, монитор, принтер.
Към конфигурацията може да се добави и чекмедже за банкноти и електронна везна. Баркод скенерът също е един от основните елементи на един POS терминал за търговски обекти. Можете да изберете ръчен баркод скенер или стационарен. Четецът функционира с USB интерфейс като баркодът се разпознава посредством дисплей на смартфон, таблет, компютър.

Какво ще Ви е необходимо, за да инсталирате POS терминал?

Инсталирането на POS терминал, освен POS устройство, включва още няколко елемента на POS периферия.

– Порт

Можете да свържете повече от едно устройство като система POS терминали. За целта връзката трябва да мине през компютърно устройство, USB или друг порт.

– Принтер

За да печатате информацията и данните от извършените транзакции, ще ви е необходимо подходящо печатащо устройство, което да свържете към POS устройството. Изборът Ви на принтер трябва да е добре преценен, за да работи системата безпроблемно. Ориентирайте се към принтер на същия производител, отговарящ на характеристиките на вашето устройство.

– Монитор

Част от оборудването, което ще бъде свързано с вашата POS система, е мониторът. На touch screen ще се изобразяват артикули и операции за избор.

– Консумативи

Първата важна стъпка при покупката на POS устройство е хардуерът. Когато вече сте избрали подходящия хардуер, следващият важен момент е изборът на консумативи.
Консумативите би следвало да отговарят на Вашето оборудване, като трябва да съблюдавате те да са надеждни и осигуряват безпроблемна работа на оборудването Ви.

– Хартия

Хартията е основният консуматив, който ще използвате. Ако хартията не е качествена, тя може да повреди печатащата глава или други елементи на принтера. Съобразете вида на хартията с модела на принтера, който сте избрали.
Информация за най-подходящата хартия, можете да намерите и в ръководството на Вашия принтер.
Видове хартия:
– Мастилена лента
– Хартия офсет
– Термо хартия

Подобни теми