Директории за статии

Клиентски вход

Search

Оптимизация за търсачки след Google Penguin

Google стартираха новия си алгоритъм за борба със уеб мастъри, които се опитват да манипулират резултатите в търсачката. Първата версия на новия алгоритъм бе стартирана на 24 Април и хвърли в хаус повечето оптимизатори. След стартирането на новия алгоритъм се водят дискусии по всички форуми и до момента хората, които са доволни от новия алгоритъм се броят на пръсти. Аз лично съм един от мнозинството, които смятат, че новия алгоритъм на Мат Кътс се оказа пълен провал. Резултатите в търсачката са наистина ужасни 24 Април и почти не съм намерил нисша без масови промени в резултатите.

Защо се получи така?
Penguin не е разработен да се бори със спама. Това е една от масовите грешки на които попадам последните дни. Алгоритми за засичане на спам, оценка на качеството на връзките и източниците ги има отдавна. Това не е нищо ново за търсачка. Целта на новото чудовище на Мат Кътс е съвсем друга и няма нищо общо със съдържанието на уеб сайта ви. След новия ъпдейт се оказа, че има и сайтове със дублирано съдържание сред първите резултати и то по високо конкурентни ключови думи. Е, каква е целта тогава на Пингвина? Отговорът е много прост - да прецака сайтовете, които са със стари домейни и си мислят, че за тях наказанията вече не важат.

Много SEO-та препоръчват използването на стари домейни при стартиране на нов проект. Това ще ви спести излишни главоболия със повечето филтри на Google. Старите домейни попадат много по-трудно в капана на някой филтър. Да ама не, Пингвина изобщо не се интересува от старостта на домейна и няма да ви спести наказанието, дори на 10 години да е вашият сайт. За ефекта и последствията от пингвина съм писал тук. Може да прочетете подробно, какъв е ефекта и причината за наказанието ви.

Какво следва?
За нов уеб сайт е много важно подбирането на различни анкър текстове. Повтарянето на един и същ анкър текст може да навреди на един нов уеб сайт. Има много филтри, които ще се погрижат да ви вгорчат живота. Проблемът е, че повечето уеб сайтове със възраст над 1 година не се притесняваха за тези филтри. Точно защото мислеха, че тях няма да ги хванат. В последствие започнаха да повтарят един и същ анкър текст десетки пъти за да постигнат желаните позиции. Обаче Пингвина дойде и се погрижи тази практика да бъде неефективна вече. Най-просто казано, новия алгоритъм анализира вашите връзки и изчислява гъстотата на анкър текста ви. Ако той е прекалено съмнителен.... Резултата е ясен.

Тази статия е предоставена от Web Design Studio - ValboNet