Директории за статии

Клиентски вход

Search

Витамин В (Б)

Ако искате да имате красива коса, здрави нокти и сияйна кожа, приемайте храни, богати на витамин В, защото именно той отговаря за предотвратяване на косопада, чупливостта на ноктите и засилва обмяната на веществата в организма.

Витамин B комплекс представлява група от десет витамина, които са водноразтворими и се характеризират с това, че не се натрупват в човешкия организъм.

Освен, че витамин В подпомага метаболитните процеси в организма, той действа особено благотворно върху нервната система и при алергии. Комплексното прилагане на витамините от група В (витамин В1 Тиамин, Витамин В2 Рибофлавин, Витамин В3 Ниацианамид, Витамин В5 Пантонтенова киселина, Витамин В6 Пиридоксин, Витамин В7 Биотин, Витамин В8 Холин, Витамин В9 Инозитол , Витамин В10 Парааминобензоена киселина, Витамин В12 Цианкобаламин) има най-добър ефект върху организма.

Всеки един витамин от групата има своето значение за правилното функциониране на организма.

 

Витамин В1 е важен за метаболизма на въглехидратите. Добре е да се знае, че при термична обработка на храни, съдържащи го, той напълно се унищожава.

При недостиг на Витамин В2 Рибофлавин може да възникнат сериозни кожни алергии и забавен растеж.

Витамин В3, познат под името Ниацианамид, подобрява кръвообращението, бори се с мигрената и лошия дъх.

На Витамин В5 дължим преработването на мазнините и захарта в тялото ни в енергия и бързото заздравяване на рани.

Витамин В6 Пиридоксин е особено необходим на хора, извършващи тежък физически труд и подлагащи организма си на високи натоварвания. Този витамин облекчава менструалните болки и подпомага метаболизма на аминокиселините.

Витамин В7 Биотин забавя побеляването на косата и се бори с косопада, подпомага метаболизма в организма.

Витамин В8 е особено важен, защото предотвратява натрупването на холестерол по стените на артериите и се грижи за правилното функциониране на черния дроб.

Благодарение на Витамин В9 Инозитол организма ни се предпазва от атеросклероза.

Витамин В10 подпомага синтеза на фолиева киселина в организма, тя от своя страна е изключително важна за зачеването и нормалното ембрионално развитие на плода.

Витамин В12 е от особено значение при борбата с анемията, подобрява апетита и се грижи за правилния растеж на организма.