Директории за статии

Клиентски вход

Search

Витамин C (С)

Витамин С е може би най-популярният и най-широко прилаган витамин от хората. Всеки знае, че той има изключително значение за повишаване на съпротивителните сили на организма, добър имунитет и отлична профилактика срещу острите вирусни инфекции, така характерни за зимните месеци.

Освен това витамин С предотвратява болести като скорбут, рак, сърдечносъдови проблеми, респираторни инфекции на белите дробове и пр.

 

При прием на витамин С от естествените му източници плодове и зеленчуци, не може да се получи пренасищане на организма или предозиране, но в случай, че се приемат синтетични витамини в количества над 5 грама, може да се получи токсична реакция на организма и осмотична диария. Важно е да се знае, че витамин С бързо губи свойствата си при досег с вода, въздух и високи температури, затова при приготвяне на фрешове от портокал например, те трябва да се консумират до 15 минути след изцеждането на плода, за да се приеме оптимално количество витамин С от тях. Препоръчителна е консумацията на свежи и сурови плодове и зеленчуци, пред бланширани и варени, защото високите температури и дългата термична обработка на продуктите унищожава полезните им свойства. При готвене на зеленчуци или плодове се губи повече от половината витамин С, съдържащ се в тях.

Плодове с особено високо съдържание на витамин С са киви, ананас, портокали, грейпфрути, авокадо, пъпеш, лимони. Зеленчуците, които ни набавят големи количества от този полезен и важен за защитните сили на организма витамин са броколи, брюкселско зеле, картофи, зелени чушки, грах, тиквички, аспержи, целина.

Ако се оплаквате от чести настинки и респираторни заболявания, слаба имунна система, трудно заздравяващи рани, вие вероятно страдате от дефицит на витамин С. При увеличен прием на храни, съдържащи витамина, вие можете да си набавите нужните дози, за да укрепите организма си и да подобрите здравословното си състояние. През зимните месеци може да се приема и синтетичен витамин С във вид на таблетки или ампули, за профилактика на грип и различни видове инфекции. Дозата витамин С в организма не бива да пада под 300 милиграма, когато това се случи, венците и кожата губят защитата си и риска от различни заболявания е голям.

В заключение ще подчертаем, че и процесите на стареене в организма са свързани с наличието или липсата на оптимални количества витамин С в него. Така, че ако искате да бъдете не само здрави, но и да надхитрите времето и да останете за по-дълго млади, приемайте храни, богати на витамин С.