Директории за статии

Клиентски вход

Search

Витамин D (Д)

Витамин Д, също като витамин Е спада към групата на мастно-разтворимите витамини и се разделя на витамин Д2 (ергокалциферол) и Д3 (холекалциферол).

Характерно за витамин Д е, че може да се набави в организма на човека чрез храната и чрез синтезирането му от кожата. Основната функция на витамин Д в човешкото тяло е регулативната му функция на минералите в организма и обмяната на калция и фосфора.

 

Докато витамин Д2 се набавя от храни като месо, рибено масло, яйчен жълтък, риба, витамин Д3 се синтезира чрез кожата благодарение на слънчевите лъчи с дължина на вълната 270-300nm. Ето защо е препоръчително всекидневното излагане на слънце на малките деца, бременни жени и хора с хронични заболявания, особено тези с проблеми с костната система. Климата на нашата страна позволява 10 – 15 минутен престой на слънце, за да си набавим необходимата дневна доза витамин Д за правилното функциониране на организма.

Най-силна концентрация на витамин Д има в маслото от черен дроб на треска, херинга, стриди, сом, сьомга, скариди, миди, хайвер, говеждо, телешко месо, соево мляко, гъби. Сами разбирате, че почитателите на морските дарове и на средиземноморската кухня са може би най-облагодетелствани и не лишават организма си от този ценен витамин. Хората, които живеят в по-студени и дъждовни места, които използват прекалено много слънцезащитни продукти и вегетарианците е възможно да изпитват недостиг на витамин Д.

Как да познаем, че организма ни изпитва дефицит на този витамин?

Признаци за авитаминоза са изпотяване, нервност и раздразнителност, проблеми с крайниците – изкривяване, деформации, болки в ставите, костите и мускулите, мускулна слабост, проблеми със зъбите, скорбут.

За да обогатим приема на витамин Д в менюто си, може да включим млека, в които витаминът е добавен допълнително, да консумираме повече както цели яйца, така и яйчен жълтък, да добавим към менюто си козе мляко, сладолед, да заменим маргарина с истинско масло и т. н.

Пълноценното хранене с разнообразна и здравословна храна и разходките навън, гарантират оптимални количества от витамин Д в организма, но ако това все пак не се получава, той може да се приема в синтетичен вид, под формата на хапчета. Препоръчителната дневна доза е 400 IU ( 1 мкг холекалциферол = 40 Международни Единици (IU) витамин Д).