Директории за статии

Клиентски вход

Search

Витамин E (Е)

Наричат витамин Е витамин на плодовитостта, поради неговото гръцко наименование, а именно Токоферол. От гръцки думата „токос” означава „потомство”, а „феро” – „нося”.

Това е изключително важен витамин за нашия организъм и при недостиг на Витамин Е е възможно да се развие анемия, некроза на черния дроб, мускулна дистрофия, увреждания на малкия мозък и др. Ако искате да се предпазите от тези заболявания и да си набавите необходимите дози витамин Е, консумирайте повече яйца, черен дроб, месо, зеленчуци, растителни и животински масла, овесени ядки, житни зародиши, мляко.

Поради това, че витамин Е представлява естествен антиоксидант, той е известен и със свойствата си да поддържа кожата ни опъната и жизнена, тъй като предпазва клетките от вредните токсични вещества и поддържа техните мембрани еластични и здрави. Ето защо витамин Е се прилага широко в разработването на различни козметични продукти като дневни и нощни кремове, мусове, лосиони, маски и масла, осигуряващи здраве и красота на косата и кожата ни.

Как да разберем дали витамин Е е прибавен като хранителна добавка в храните, които консумираме? Наличието на този витамин се обозначава по опаковките на хранителните продукти със съкращенията E307 (α-токоферол), E308 (γ-токоферол) и E309 (δ-токоферол).

Но да се върнем на значението на витамин Е за плодовитостта. Изследвания установяват, че именно от наличието на оптимални количества витамин Е в организма на бъдещите родители, зависят техните репродуктивни способности. При авитаминоза или недостиг на витамин Е в организма настъпва инфертилитет, което означава, че забременяването е трудно осъществимо и дори и да се получи, е голяма вероятността от преждевременно раждане или аборт в първите месеци от ембрионалното развитие на плода. Освен, че витамин Е оказва значение за плодовитостта на жената, той е отговорен и за фертилността на мъжа, тъй като оказва влияние и променя епителните тъкани на тестисите.

Кои са основните функции на витамин Е?

От него зависи защитата на мембраните на клетките, възпрепятстване на образуване на тромби в кръвта, има антикарценогенни свойства, поддържа мускулатурата, контролира овулацията и способността за зачеване, участва в синтезирането на хормони в организма, отговаря за поддържането на свежа и еластична кожа.

400 МЕ витамин Е могат да се приемат профилактично, за предотвратяване на болести, като винаги е по-добре да приемате витамина в естествения му вид, чрез разнообразна и питателна храна.