Директории за статии

Клиентски вход

Search

Витамини

Защо и как хранителните добавки са специални в различни ситуации

Независимо дали търсите хранителни добавки за пълноценен начин на живот и хранене или такава ви е необходима за засилване на имунитета, за повече енергия е добре да знаете малко повече около това, което се предлага на пазара. Ето  една част от полезните съвети, дадени ни от специалисти лекари, диетолози, фитнеси структури и пр.

 

Прочети още: Защо и как хранителните добавки са специални в различни ситуации

Витамин В (Б)

Ако искате да имате красива коса, здрави нокти и сияйна кожа, приемайте храни, богати на витамин В, защото именно той отговаря за предотвратяване на косопада, чупливостта на ноктите и засилва обмяната на веществата в организма.

Витамин B комплекс представлява група от десет витамина, които са водноразтворими и се характеризират с това, че не се натрупват в човешкия организъм.

Освен, че витамин В подпомага метаболитните процеси в организма, той действа особено благотворно върху нервната система и при алергии. Комплексното прилагане на витамините от група В (витамин В1 Тиамин, Витамин В2 Рибофлавин, Витамин В3 Ниацианамид, Витамин В5 Пантонтенова киселина, Витамин В6 Пиридоксин, Витамин В7 Биотин, Витамин В8 Холин, Витамин В9 Инозитол , Витамин В10 Парааминобензоена киселина, Витамин В12 Цианкобаламин) има най-добър ефект върху организма.

Всеки един витамин от групата има своето значение за правилното функциониране на организма.

Прочети още: Витамин В (Б)

Витамин D (Д)

Витамин Д, също като витамин Е спада към групата на мастно-разтворимите витамини и се разделя на витамин Д2 (ергокалциферол) и Д3 (холекалциферол).

Характерно за витамин Д е, че може да се набави в организма на човека чрез храната и чрез синтезирането му от кожата. Основната функция на витамин Д в човешкото тяло е регулативната му функция на минералите в организма и обмяната на калция и фосфора.

Прочети още: Витамин D (Д)

Витамин C (С)

Витамин С е може би най-популярният и най-широко прилаган витамин от хората. Всеки знае, че той има изключително значение за повишаване на съпротивителните сили на организма, добър имунитет и отлична профилактика срещу острите вирусни инфекции, така характерни за зимните месеци.

Освен това витамин С предотвратява болести като скорбут, рак, сърдечносъдови проблеми, респираторни инфекции на белите дробове и пр.

Прочети още: Витамин C (С)

Витамин E (Е)

Наричат витамин Е витамин на плодовитостта, поради неговото гръцко наименование, а именно Токоферол. От гръцки думата „токос” означава „потомство”, а „феро” – „нося”.

Това е изключително важен витамин за нашия организъм и при недостиг на Витамин Е е възможно да се развие анемия, некроза на черния дроб, мускулна дистрофия, увреждания на малкия мозък и др. Ако искате да се предпазите от тези заболявания и да си набавите необходимите дози витамин Е, консумирайте повече яйца, черен дроб, месо, зеленчуци, растителни и животински масла, овесени ядки, житни зародиши, мляко.

Прочети още: Витамин E (Е)