Директории за статии

Клиентски вход

Search

Кое сърдечно-съдово заболяване може да доведе до инсулт?

Предсърдното мъждене е признак за едно от най-често срещаните и едно от най-опасните нарушения от такъв род. Наличието на предсърдно мъждене се явява една

от основните причини за инсулт и увеличава риска за неговото възникване у човек в няколко пъти – според някои статистики до 5 пъти.

Предсърдното мъждене често няма осезаеми симптоми, затова понякога то се диагностицира прекалено късно, когато пациентът вече е изтърпял инсулт и са нанесени непоправими вреди на неговото здраве.

А част от тези инсулти е било възможно да бъдат предотвратени!

Това заболяване представлява нарушаване на сърдечния ритъм, когато сърцето бие ускорено и при това нерегулярно. Обикновено, здравото сърце се съкращава в определен ритъм, като изпълнява ролята на своеобразна помпа, за да може кръвта да се придвижва по съдовете. При заболяването се наблюдава хаотично съкращаване на предсърдните мускули, при което сърцето бие значително по-бързо. Ако този пристъп е продължителен, той може да доведе до възникването на тромби, тъй като сърцето „няма да успява” равномерно да изтласква кръвта по съдовете. От своя страна, тромбът запушва кръвоносния съд и може да предизвика инсулт.

За да се постави диагнозата „предсърдно мъждене” е необходима консултация с лекар и извършване на ЕКГ. Проблемът е, че ЕКГ може да покаже наличие на аритмия само в този случай, ако неин пристъп се случи именно по време на самата процедура. Ако няма пристъп по време на извършването на ЕКГ, а при това заболяване периодите на „нормално” биене на сърцето се редуват с аритмично, то заболяването няма да бъде открито в дадения момент. Именно по тази причина, инженерите от компания Microlife заедно с водещи кардиолози решават да претворят идеята за създаване на уред, който би позволил да се провежда редовно измерване по всяко време, без това да зависи от посещаването на кабинета ЕКГ, толкова често, колкото това е необходимо и по най-лесния начин.

Така се създава един особен уред, улавящ с помощта на Афиб технология, вградена в апарат за кръвно Microlife модел ВРА200 Afib, това смъртоносно опасно нарушаване на ритъма, ако е било по време на самото измерване. Този уред “различава” предсърдното мъждене от другите видове аритмии и нерегулярното биене на сърцето.

Проведените клинични изпитвания доказаха, че точността на този апарат за кръвно за домашно и клинично използване не отстъпва по точност на стационарния болничен апарат за ЕКГ!