Директории за статии

Клиентски вход

Search

Действия при поява на екзема – съветите от дерматолог в Стара Загора, д-р Иванова

Какво е екзема?

Екзем - съвети от дерматолог в Стара Загора д-р ИвановаСпоред специалистът по кожни заболявания дерматолог в Стара Загора доктор Диана Иванова, екземата представлява кожен обрив, който обикновено е зачервен и сърбящ. Той е от групата на кожните проблеми, които се появяват най-често при бебетата и при малките деца. Кожата става люспеста, суха и неприятна на допир. Форма на екземата е атопичния дерматит, който е най-често срещан и е предаван по наследство.

Много често хората не обръщат внимание на екземите и въпреки, че това кожно заболяване не е толкова опасно, то води до доста неприятно чувство.

Симптоми на екземите

Най-изявеният симптом на дерматитът е сърбежът. След като започне, много от хората, които са били засегнати от него започват да чешат кожата си, а това винаги води до възпаления. Външният вид на екземите според доктор Иванова дерматолог в Стара Загора може да включва:

  • Зачервени, люспести зони по кожата

  • Малки и груби подутини

  • Удебелени и твърди петна

  • Подутини, които имат коричка и пускат течност

  • При хората с по-тъмна кожа, засегнатата област може да е по-светла, както и по-тъмна от останалата част от дермата.

Екзема при бебетата

Новородените, които са на възраст между 6 и 12 седмици могат да развият атопичен дерматит, който изглежда като откъслечни обриви по лицето. По думите на доктор Иванова дерматолог в Стара Загора, той може да се развива и да доведе до силно зачервяване и лющене на кожата на челото или скалпа. Влагата от потта на бебето може да влоши обрива. В някой случаи това състояние може да се запази до 2-годишна възраст, ако не се посети дерматологичен кабинет за пълни изследвания и лечение. Не рядко хората, коита са имали атопичен дерматит като деца, да го получат и като като възрастни.

Себореен дерматит

При себорейната екзема или себореен дерматит кожата на главата става на жълти, мазни и люспести петна, които изчезват обикновено без да се третират по какъвто и да е начин.

Екзема при децата

Децата могат да развият обриви от вътрешната част на лактите и на коленете, около устата, от двете страни на врата и по китките. Тези, които имат атопичен дерматит е по-вероятно да развият хранителни алергии, включително към мляко, фъстъци и други ядки. Дерматолог Диана Иванова съветва да не се ограничават храните на децата, освен ако няма потвърдена чувствителност към точно определена. Тези алергични реакции, изразяващи се в зачервяване на кожата не са заразни.

Екзема при възрастните

В случай, че забележите сърбящи петна по ръцете, лактите и сгъвките на тялото то незабавно посетете дерматологичен кабинет. Трябва да знаете, че екземите могат да се появят навсякъде, вкюлително по шията, гърдите, дори и клепачите на очите. Кожата може да промени цвета си или да се втвърди.

За повече информация и консултация посетете дерматологичният кабинет в Стара Загора на доктор Иванова или вижте http://dermatolog-ivanova.com/лечение/78/екзема