Директории за статии

Клиентски вход

Search

LDL холестерол и неговото взаимодействие с кафето и чая

Високите нива на LDL холестерол в човешкия организъм могат да доведат до отлагането му по вътрешните стени на кръвоносните съдове в така наречените атеросклеротични плаки, до стесняване на съответните съдове и до намаляване на притока на кръв до сърцето, мозъка и крайниците, а оттам и до неприятни последици, често с трагичен край като сърдечно-съдови проблеми, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Важно е да се спазват определени правила на здравословно хранене, за да се понижава нивото на „лошия“ холестерол и да се пази нивото на „добрия“ холестерол в разумни и безопасни граници. Но, освен правилното хранене, е необходимо да се внимава с консумацията на напитки, които са част от ежедневието на всеки един от нас. Ще бъдат разгледани случаите на двете напитки с най-масова употреба – кафето и чаят, влияещи в значителна степен върху нивото на холестерола в организма. Кафето по правило вреди на човешкия организъм, повишавайки нивото на „лошия“ LDL холестерол.

Макар много учени да твърдят, че нефилтрираното кафе, което се приготвя в кафемашини или джезвета, помага в борбата с холестерола, истината всъщност е съвсем друга. То съдържа два компонента, които завишават нивото на „лошия“ холестерол и триглицеридите – това са кафеолът и кафестолът. Също така не би могло да се каже, че кафето, дори и в малки дози, е полезно, защото то по никакъв начин няма отношение към повишаване нивото на „добрия“ HDL холестерол.

При всички случаи, неговата употреба трябва да се ограничи, а по възможност и премахне. Не със същата лоша репутация се ползва обаче чаят. Противно на всичко казано за кафето, при чая е налице много благотворно въздействие върху целия организъм, благодарение на изключително полезните му свойства. В допълнение на твърдението, че това е една от най-полезните напитки, се присъединяват и най-новите изследвания в областта на влиянието на чая върху нивата на холестерол в организма.

Резултатите от тях сочат, че редовната консумация на чай спомага за намаляване нивата на LDL холестерол и за поддържане на неговата концентрация в организма в разумни граници. Това е причината редица лекари и специалисти диетолози горещо да препоръчват ежедневния прием на чай. Не на последно място, благодарение на ободряващия си и тонизиращ ефект, чаят е идеалният здравословен заместител на кафето.

Повече за прблемния висок холестерол - > http://www.phytostanols.com/