Директории за статии

Клиентски вход

Search

Как да се мотивираме за борба срещу затлъстяването?

MotivationЗагубата на тегло е доста сложен процес, който може да отнеме месеци и даже години на упорита работа. Онези от нас, които не са тренирали от дълго време (или никога) и са се хранили с каквото им попадне ще видят, че справянето с проблемното затлъстяване е трудна задача, но има няколко начина, които могат да ни помогнат да се мотивираме за да постигнем желаните резултати. Може би не всички съвети ще са приложими за отделните хора, но поне един или два ще са подходящи за нашите цели.

І. Определяне на по-дълъг период. Например, ако трябва да се загубят 15 килограма за да се влезе в нормално тегло и целта е по половин килограм на седмица; за да се постигне премахването на тези излишни килограми са необходими приблизително 7 месеца. Това е оптималният срок, но е добре да се отпусне още малко време, например една година за постигане свалянето на тези 15 килограма. Не бива да си мислим, че рекламите по телевизията, които показват как хората отслабват едва ли не в рамките на няколко дни са истина. За да се получат реални резултати са нужни правилно хранене, здрави тренировки и най-вече време.

ІІ. На следващо място, трябва да си направим списък с причините, поради които искаме да отслабнем. За някой от нас това е свързано със здравето и за това, че когато сме слаби се чувстваме по-добре. За други, мотивът е да станат по-привлекателни за срещуположния пол. Без значение от основанията, те трябва да се запишат и списъкът трябва да бъде на видно място, където всеки ден да бъде четен. Някой дори поставят този списък като фон на десктопа на компютъра си, така основанията за сваляне на излишните килограми са винаги пред нас.

ІІІ. За да се постигне стопяването на мазнините по тялото е необходима подкрепа. Най-добре се получава, когато с някой от близките си тръгнете заедно по пътя на справянето със затлъстяването. Така ще се мотивирате един друг и трудностите много по-лесно биват преодолявани.

ІV. Напредъкът трябва да бъде следен. Добре е да се правят снимки всеки месец, за да се види реалното сваляне на килограми. Това се прави, защото ако човек се гледа всеки ден, той не може да си даде обективна и реална оценка. След като се сравнят снимките, тогава много по-лесно се вижда разликата и така мотивацията за успех става много по-висока.

V. Икушенията трябва да бъдат избягвани. Преяждането е опасен навик, който е по-труден за отказване дори от цигарите и алкохола.

VІ. И за финал, все пак можете да се поглезим малко, след като сме свалили голямата част от килограмите. Макар, че идеята не винаги е добра, все пак едно парче торта или един сладолед след цялото това лишение ще ни дойде добре. Само не трябва да забравяме, че след това отново трябва да се върнем към нашият режим.