Директории за статии

Клиентски вход

Search

Херния и следоперативна диета за възстановяване

Хернията е медицинско състояние, което се характеризира с изпъкването на един орган или тъкан, поради дефект в околните мускули или стените на кухината. Вдигането на тежки предмети, или физическа активност, която оказва натиск върху мускулните стени  води до появата на херния. Съществуват различни видове хернии като пъпна, хиатална, постоперативна, ингвинална, бедрена херния и др.

Лечението на херния обикновено се извършва чрез операция. Въздържането от усилена физическа дейност и прилагане на здравословна диета след операция, определено ускорява процеса на възстановяване.

Какво е необходимо при операция от херния?

Многоплодната бременност може да увеличи риска от херния на пъпа при жените. Постоперативната херния се развива, когато направения разрез не се лекува правилно след операцията и допринася за отслабване на мускула. Един пациент може да се възстанови от операция в рамките на един месец, но могат да възникнат усложнения, ако не се спазват следоперативните изисквания. Пациента трябва да се въздържа от вдигане на тежки предмети и да се храни здравословно. Тези, които са претърпели операция за коремна херния трябва да се уверят, че не страдат от запек след операцията. Стресът на коремните мускули, дължащи се на усилието при дефекация може да увеличи риска от повторна поява на херния. Най-добрият начин за предотвратяване на запек е да се започне с течна диета или хранене с лесно смилаеми храни.

Възстановителна диета при херния

В случай на отворена операция, се прави голям разрез за извършване на необходимите манипулации. При такива обстоятелства, натиск върху мястото на разреза, поради запек може да увеличи риска от повторна поява на херния. Ето защо е изключително важно да се следват препоръки за здравословно хранене след операция от херния. Необходимо е пациента да се храни често с малки количества храна и да изпива от 8-10 чаши вода на ден. При тези, които са претърпели хиатална херния, трябва да приемат леки храни като плодови сокове, супи и пюрета. Необходимо е да се въздържат от консумация на пържени и мазни храни, червено месо, тежки течности и алкохол.

Тъй като организма е все още в процес на възстановяване не трябва да се приемат храни, които могат да причинят дразнене на лигавицата на стомаха или такива които предизвикват образуването на газове. Трябва да не се ядат твърде преработени храни. Овесена каша, пудинг, млечни шейкове, супи, картофено пюре, макаронени изделия и кисело мляко може да бъдат консумирани през третата седмица. Вместо червено месо, необходимите протеини могат да бъдат набавени чрез консумация на тофу или риба. За предотвратяване на запек е необходимо да се приемат храни богати на фибри заедно с много течности.