Директории за статии

Клиентски вход

Search

Как хипертонията предизвиква инфаркт?

Хипертонията – медицинският термин за високо кръвно налягане е състояние, при което се получава изключително силен натиск върху кръвоносните съдове. При това състояние сърцето е принудено на изпомпва повече кръв за да може тя да успее да достигне до всички органи. Постоянното повишение на сърдечната честота кара сърдечният мускул да се напряга и като следствие той частично губи способностите си за изпомпване на кръв. Намалената функционалност на сърцето води до спад на кръвообращението в организма и до сърдечно – съдови заболявания. Това е сериозно състояние, което може да доведе до инфаркт и до сърдечен арест.

Причиниинфаркт

Причините за възникването на хипертонията са свързани най-вече с генетичните фактори, здравните проблеми като диабет, както и начинът на хранене. Високите нива на глюкозата в кръвта причинява втвърдяване на кръвоносните съдове, което автоматично води до високо кръвно. Храните богати на натрий също могат да доведат до хипертония, именно затова не се препоръчва употребата на сол в количества по-големи от 5 грама на ден. Другите причини за хипертония са затлъстяването и тютюнопушенето.

Ефекти върху сърцето

Хипертонията кара сърцето да извършва много повече работа за да успее да достави кръв към всички органи на тялото. Ако в коронарната артерия започне да се натрупва плака от холестерола в кръвта, тогава тъканите на сърцето не могат да получат достатъчно кръв и кислород, което кара клетките им да умират. Освен кръвоносните съдове стават много по-слаби заради налягането, което кръвта им оказва. Сърцето е мускул и когато се натоварва то започва да се развива както останалите мускули. Това води до неговото уголемяване и до получаване на различни сърдечни болести.

Симптоми при сърдечни проблеми

Много хора имат високо кръвно налягане, но не го знаят. Симптомите при сърдечни проблеми включват болки в гърдите, постоянна умора и световъртеж. Някой пациенти се оплакват от шум в ушите. Нарушението в сърдечният ритъм може да се усети като трептене в гърдите. Понякога като знак за наличието на хипертония може да бъде кръвотечението от носа и двойното виждане.

Диагноза

При откриването на хипертония трябва да се вземат незабавни мерки за предотвратяването на по-нататъшно влошаване на здравето. Важно е този проблем да бъде установен в ранните му фази преди да се стигне до получаването на инфаркт или сърдечен арест. Лекарите могат да направят тест, чрез вземането на кръв и урина или за използват ЕКГ за установяване на неравномерна сърдечна дейност.

Лечение

В случай на установена хипертония, веднага трябва да се започне медикаментозно лечение под формата на блокери на калциевите канали, алфа блокери и АСЕ – инхибитори. Тези лекарства регулират сърдечния ритъм за да предпазят пациента от от възможна сърдечна недостатъчност. Диетите също оказват много силно влияние върху здравето. При риск от проблеми със сърцето задължително трябва да се използват обезсолени храни, ако нивата на холестерол в кръвта са високи, силно се препоръчва консумацията на храни, които са богати на омега – 3 мастни киселини като риба и ленено масло, като по този начин тези вредни нива се намаляват.