Директории за статии

Клиентски вход

Search

Историята и факти около бутилираната вода

"Най-големият враг е чешмяна вода, така казва собственикът на Pepsi VP през 2000 г." Когато сме готови, чешмяна вода ще бъдат сведена до напояване и миене на съдове“, това е мнението и на други световни търговски производители на напитки.

 

От тези думи дори Coca-Cola се стреми да развие бизнеса си, като разубеждава ресторантите предлагащи чешмяна вода и подтиквайки ги да предлагат бутилираните води.

По данни излиза, че половината от всички бутилирани води се извличат от чешмата.

Вече повече от десетилетие всеки производител на минерални и бутилирани води е принуден да посочва върху етикета, от къде идва водата и какъв е нейният състав.

Чешмяната вода - която се регулира претърпява тестване, при което се изисква да представи своите доклади за качество на източника и продукцията.

Бутилираната вода, от друга страна, не трябва да отговарят на някой от тези стандарти, за да бъде разпределена.

Освен това от администрацията по храните и лекарствата регулират бутилираната вода и стандартите й бледнеят. Ето как се обяснява и по-рядкото тестване за бактерии, без задължителна съобщенията за нарушения на федералните власти, филтрация или дезинфекция и т.н.

 В научно тестване е установено, че бутилираната вода не е по-безопасна от чешмяната вода.

Според Националния световен съвет, бутилираната вода е с добро качество. За това са направени множество проверки на различни производители. Тествани са 103 бутилирани води, а данните показват следното:

Почти една на всеки пет тествани води, съдържащи се в най-малко една проба, повече бактерии от предвиденото в микробиологичната "насока".

В осем случая е установено, арсен в най-малко един тест при ниво на потенциална заплаха за здравето.

При всеки 4 води са установени нарушения в (4%) като цяло за слаби федерални бутилирани водни стандарти. От тях две за флуорид над и две за прекомерни колибактерии.

В заключение: "... няма гаранция, че бутилираната вода е по-сигурна от чешмяната вода" и въпреки това, днес минералната вода показва далеч по-сигурни и надеждни качества пред всяка друга питейна вода. Тя е най-предпочитаната и консумираната вода на планетата.