Директории за статии

Клиентски вход

Search

7 лесни техники за по-добра памет в изучаването на чужди езици

Мозъкът на човек е така създаден, че за да може приема една информация, трябва да се освободи от друга такава. Това обяснява и защо много от нещата научавани в училище биват забравяни с възрастта. Защо се случва така, че да забравяме имена, физиономии и факти, с които отдавна сме се сблъсквали.

 

 

За да запазим паметта си за дълго и дори в по-напреднала възраст, трябва да тренираме мозъка си. Това трябва да става не едва, когато навършим 50, 60 и повече години, а през целия жизнен път.

Едни от най-подходящите методи за повече памет са обученията на чужд език:

  1. Изучаване на чужди езици – дори да сте учили някой език като дете, то често той е останал някъде там в миналото. Може би е настанал момент, в който може да преустановите познанията си, като започнете от самото начало и с припомнянето му. Нивата и формите за английския език са много, а винаги се стартира с едно по-ниско.
  2. Друга стратегия за трениране на паметта е старт в изцяло нови и чужд език. Тук ще се наложи по-дълъг период от обучение, а това ще е план за години напред.
  3. Винаги може да тренирате мозъка си с четене на книги на чужд език, слушане на музика или гледане на филми и телевизия на непознат или учен в миналото чужд език.
  4. Специалистите от езиковите школи съветват при изучаването на чуждите думи да се вниква в конкретиката и контекста на всяка дума, така от само себе си и по логиката и произношението сами може да узнаете какво означава тя. Този начин на учене на чуждите думи е добра възможност за развиване на мисловната и запаметяваща способност.
  5. Релакс с приятна музика – според учените музиката помага не само за разтоварване на нервната система, но и за развиване на мисловната дейност. Дори несъзнателно, чрез слушането на приятна музика, мозъка ни се развива и запечатва повторенията. Слушане на музика на английски език е един от най-лесните и приятни подходи за научаване на някои нови думи и фрази.

За да повишите конкурентоспособността си, за да може да почивате в чужбина по време на отпуската, да посещавате различни екскурзии или просто, за да сте в крак с налагащите се нови стандарти в съвременния живот е добре да знаете поне един чужд език. Всеки един език отваря множество врати, а това към коя конкретно ще се насочите вие, зависи единствено от вас, вашите възможности и желание. Не на последно място е и тренинга на паметта.