Директории за статии

Клиентски вход

Search

Защо преобладават негативните новини – разберете със смс новини

Защо вестниците, телевизията и интернет са пълни с доклади за природни бедствия, корупция и некомпетентност на политиците? Може би ужасните истории подсъзнателно ни привличат, казва психологът Том Стафорд.

Отворете новините и ще получите трайно впечатление, че единственото нещо, което медиите пишат са депресиращите събития. Проверете в Flashnewsза новините от последната минута и ще се уверите, че всичко ново е до вас.

Защо новинарската емисия винаги говори за лошите неща в живота, а не за добри неща? И какво казва тази тенденция за нас - читателите?

Разбира се, не само лоши неща се случват в света. Съобщенията за бедствия са по-убедителни от новините за бавните промени към по-добро. От друга страна, излагането на корумпирани политици или описването на трагичните събития е просто и разбираемо за възприятието.

Но причината може да е в друга. Може би ние - публиката и читателите - насърчаваме журналистите да се фокусират върху лошите новини. Хората често казват, че са уморени от негативното и биха предпочели да чуят нещо добро, но дали наистина е така?

За да намерят отговора на този въпрос, канадските изследователи Марк Трасел и Стюарт Сорока проведоха експеримент в университета "Макгил". Данните от предишни проучвания за това, как хората се отнасят към новините, не удовлетворяват учените.

Пресата е доминира с лоши новини. Може би читателите обичат да ги четат!

Тези проучвания са слабо контролирани: например участниците четат новините у дома и е трудно да се определи кой използва компютър.

В нов експеримент изследователите решиха да изберат напълно различна стратегия - измама.

Тъжният въпрос

Учените Траслър и Сорока поканиха доброволци от университета си за експеримент, в който се изследват движенията на очите.

Участниците бяха помолени да изберат няколко истории за политиката от новинарския сайт, така че по време на четенето камерата да може да измерва основните движения на очите. На участниците бе обяснено, че по време на подготовката за основния експеримент могат да избират всички текстове и да ги четат.

В следващата стъпка, участниците трябваше да отговорят на въпроса, за какъв тип политически новини искат да четат. Резултатите от експеримента, се оказали доста песимистични.

В тях излиза, че най-често се подбират статии с отрицателни теми: корупция, криза, цинизъм на длъжностни лица. Положителните и дори неутрални истории почти не привличат вниманието. Особен интерес към лошите новини показаха онези, които се интересуваха от актуални въпроси и политика.

Хората казват, че биха предпочели да четат за добро, но експериментите показват, че повечето предпочитат негативни новини, анализи и коментари!

Ако и вие искате да сте постоянно информирани, абонирайте се за sms новини.