Директории за статии

Клиентски вход

Search

Удоволствието да управляваш

Когато автомобилът е в изрядно състояние, ние рядко си задаваме въпроса, какво да направим, ако нещо се случи с някоя негова част, особено, ако сме на път. Това е част от фатализма на шофьорите или поне на по-голямата част от тях. Предвидливите са свикнали да съблюдават определена профилактика, която е част от тяхната подготовка за път. Една своевременна проверка на основното състояние на автомобила може да бъде извършена и преди потеглянето за работа, като, това стане част от нашата сутрешна рутина.

Все пак, управлението на автомобила е удоволствие, което никой не може да отрече, особено, ако не можете да се откажете от всяка възможност, за да включите двигателя и потеглите на път. Макар, че повечето шофьори се оплакват, най-вече за трудностите и продължителността на определени маршрути, които са изминали, те тайно си спомнят за тръпката, свързана с надпреварата по пътищата, от една страна с други автомобилисти, а от друга – с времето. Времето е величина, прекалено позната на шофьорите, за да бъде пренебрегвана. Времето и пространството са функциите, които определят, не само добрите автомобилисти, но и техния опит.

Няма човек, който да не е прехласвал по светлините на едно диодно осветление, пронизващо мрака на крайградските пътища. Колата преминава прекалено бързо, за да чуем по-добре песента, която звучи от силното авто озвучение. Ние, със сигурност, бихме изпитали известна завист към човека, който управлява тази кола. Защото пътуването е привилегия на свободните и непримирими духове, за които нощта е зората на тяхната свобода. Удоволствието да управляваш подобен автомобил, до голяма степен, е и отговорност, която автомобилистите доброволно приемат, както към себе си, така и към останалите участници в пътното движение.

За добрата поддръжка на леката кола са нужни няколко основни елемента. Първият е свързан с относителна техническа грамотност, която се изгражда и усъвършенства, в резултат на времето, прекарано зад волана или в проверка на основните автомобилни части. Вторият елемент е свързан с усета на шофьорите, по отношение на превенция, когато се наложи, на някои дребни неизправности, свързани с работата на съответните крушки за автомобилни фарове, например. Основните неща от поддръжката на автомобила не се учат в специализирани класове, а се заучават и систематизират по време на „стажуването”, като шофьор. То, далеч не свършва с ремонтирането на развалените крушки за стопове и габарити или други елементи от устройството на автомобила. За шофьорите, до голяма степен, е вярна пословицата, че човек се учи, докато е жив.

С полагането на изпита за придобиване на квалификация, като водач на моторно превозно средство, започва дълъг и труден процес на учене. Той не свършва никога. Или, всъщност, може да приключи със самото оттегляне на водачите от активно шофиране. Въпреки това, тръпката от хилядите часове, прекарани зад волана, както и случките, които са били техен спътник, по време на пътувания, се завръщат с пълна сили.

Удоволствието да управляваш се изразява в много, наглед простички неща, като светлината на автомобилните крушки за табло в тъмнината, звукът на двигателя, когато прозорците са спуснати и други, толкова обичайни и необходими за автомобилистите неща. Нещо, като зазоряването, когато сте на път към морето.